Pretpostavićemo da ste upućeni u to da se odvodi u domaćinstvu na neki način mogu održavati i ponekad otpušiti korišćenjem određenih hemijskih sredstava. Uzimajući u obzir činjenicu da koiršćenjem takvih sredstava dolazi i do priličnog oštećenja cevi, ovde ćemo predstaviti kako to uraditi bez hemijskih sredstava.

Neretko smo svedoci toga da čak i ako imamo mrežice na odvodima u lavabou, kadi ili sudoperi, vremenom dolazi do njihovog začepljenja, pa nas hvata panika u tim situacijama, jer treba zvati majstore koji će ih očistiti.

Međutim, nije sve baš tako crno, budući da postoje stvari koje možemo činiti sa vremena na vreme, a kako bismo potencijalni problem izbegli. Naravno da nije svaki problem nerešiv, te nije neophodno baš uvek pozvati vodoinstalaterski servis, koji će u najkraćem roku otkloniti začepljenje.

Ipak, trebalo bi da imate u vidu da postoje slučajevi kada ne pomaže čišćenje odvoda na prirodan način, pa čak i oni kada specijalna hemijska sredstva za otčepljenje ne pokazuju adekvatan efekat, već je neophodno da dođe vodoinstalater i uz primenu električne sajle, najčešće, da ručno otkloni problem u funkcionisanju odvoda.

Sredstva za čIšćenje odvoda u domaćinstvu

Ukoliko niste ljubitelji hemijskih sredstava za čišćenje odvoda u domaćinstvu, onda je najbolje da razmislite o nezaobilaznoj sodi bikarboni.

Naime, postoje indicije da soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom ima neverovatne efekte, kada je u pitanju začepljenje odvoda.

Uz to što nije komplikovano primeniti ovu metodu, ona i nije uopšte naročito skupa. A biće vam dovoljno nekoliko kesica sode bikarbone i oko 250 mililitara sirćeta, najbolje jabukovog.

Jednostavno sipajte sodu bikarbonu u odvod sudopere, lavaboa ili kade, pa sve nalijte sirćetom i ostavite da deluje, ako je moguće preko noći. Nakon toga, vrelom vodom isperite odvod i ako je u pitanju nešto manje začepljenje, budite sigurni da će problem biti otklonjen.

A pored sode bikarbone, možete koristiti i kuhinjsku so, mada najnoviji primeri pokazuju da je i “Coca – cola” idealna za otčepljenje odvoda, pa čak i za skidanje kamenca. Potrebno je, jednostavno da u odvod nalijete oko litar ovog napitka i ostavite neko vreme da deluje, pa da isperete odvod vrelom vodom.

Ipak, imajte na umu da su sve ovo donekle privremena rešenja, te da ih svakako treba primenjivati sa vremena na vreme.